cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Community Member

What about Dolby 5.1

Jump to solution
Hi all, I got my new Stadia. Works great for me. But I am missing the Dolby 5.1 Surround sound. In the manual you can read it should working. I have 6 games, but its not working in one of them. If I am looking Netflix over Chromcast, its working. Means, my surround receiver is doing its job. What can I do?
1 Kudo
1 Solution
Community Member

Ah, I found the solution now. Setting TV and AV Receiver to PCM gives pure 5.1 Surround Sound. 

This is an important information for all users with the same problem.

View solution in original post

1 Kudo
18 Replies
Stadia Guide
Stadia Guide

Do you see the 5.1 logo on the Stadia Connection Quality tab while in-game?  What's your connection quality?

0 Kudos
Community Member
Hi, my connection shows "excellent" with best picture quality 4K HDR. But I dont see any 5.1 logo.
0 Kudos
Stadia Guide
Stadia Guide

I've read other people saying that what gets it working for them is to start casting something else like Netflix with a 5.1 track first, then start casting Stadia again.

0 Kudos
Community Member

Its not working for me. In Netflix and Amazon I have Dolby Digital 5.1. but if I switch to Stadio its only Stereo.

0 Kudos
Community Specialist
Community Specialist

Hi @ox_eye! After doing a bit of analysis on my end, some other users are reporting that hard-rebooting your CCU through the Google Home app solved this issue. Give that a try and report back.

0 Kudos
Community Member

@ChrisFromGoogle 

Ok, but how should this be helpful? Because every night I switch off everything. Its the same like a hard-reboot?

0 Kudos
Community Specialist
Community Specialist

Hi again! Give this a shot first, and if that doesn't work, take a look at the article on how to factory reset your device. Please keep in mind that factory resetting will clear your data from the device.

0 Kudos
Community Member

Ah, I found the solution now. Setting TV and AV Receiver to PCM gives pure 5.1 Surround Sound. 

This is an important information for all users with the same problem.

View solution in original post

1 Kudo
Founder
Founder

I can't get 5.1 either, I have the logo in the stadia info but the tv/soundbar says I'm still in stereo. Everything else in CCU plays 5.1 except stadia. Do you have to switch back from PCM to get 5.1 for everything except stadia?

0 Kudos
Community Member

@TheOldGuy 

No, I can leave everything on PCM mode. If there is a bitstream singnal from Netflix or Amazon, my AV receiver stwitches to DD 5.1 automatically.

0 Kudos
Founder
Founder

@ox_eye 

Are you using eARC to pass audio through tv to sound system, looks like my soundbar will only handle PCM through eARC and my tv is only ARC. I have seen suggestions that I have to plug my CCU directly into soundbar 

0 Kudos
Community Member

@TheOldGuy 

 

No, I have an option in my TV sound menü, where I can switch on/off PCM. And in my AV receiver I can also choose PCM. If I plug in my CCU directly in the AV receiver its also working with 5.1. But then I have only 1080p, because its not a 4k  receiver.

2 Kudos
Founder
Founder

Thanks @ox_eye 

I wonder why they are not just using Dolby 5.1.

2 Kudos
Founder
Founder

Stadia needs to support Dolby. I am in the same boat since my sound bar does not support 4k passthrough 

0 Kudos
Founder
Founder

Stadia NEEDS dolby 5.1 support ASAP

0 Kudos
Community Member

What's going on with this? I have my CCU plugged into my AV receiver. It sends a PCM stream which appears to only be stereo as the receiver sets to pro logic.

0 Kudos
Community Member

I tested few things in my scenario. 
1- CCU connected to Denom AVR 891 using HDMI. 
2- factory reset CCU 

3- setup CCU using google HOme App and Stadia App. 
4- play GRID is 5.1 sorround sound

3- play PUBG it’s 2 channel only not 5.1

After I tried I don’t seem to have any issue with surround sound setup. Just remember that not all games are 5.1 channel. some are 5.1 and some are not. 
other than that factory reset solved the 5.1 problem. 

0 Kudos
Community Member

So are youre connecting the CCU to the AVR and you're getting 5.1 and 4k? 

0 Kudos